6 Şubat Depremi’nde uzuvlarını kaybeden başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere bölgede yaşayan engelliler için tıbbi, psiko-sosyal rehabilitasyon ve rekreasyon amaçlı, Hatay bölgesi, Mustafa Kemal Üniversitesi kampüs içerisine 1780 m² alanlı bir yaşam merkezi kurulumu tamamlanmıştır.
Üniteler
1. Protez ortez ve Rehabilitasyon merkezi
Yaşam merkezinin ana kurulum amacı, depremden dolayı veya öncesinde ampute olmuş veya felçli çocuk ve kadınlar öncelikli olmak üzere ortez – protez ihtiyaçlarını gidermektir.
3. Engelli Anneleri ve Engelli Kadınlar için Üretim Üssü
Bölgede engelli çocuğu olan annelerin ve engelli kadınların üretime katılmalarını, sosyalleşmelerini sağlamak amacıyla çeşitli yemek yapma etkinliklerinin yapıldığı ünite.
4. Kütüphane – Sesli kütüphane
Bölgede ders çalışma şartlarındaki sorunları da göz önüne alarak, engelli çocuklara pozitif ayrımcılık ile ders çalışma ve kütüphane imkanı sağlanan ünite.
5. Engelli çocuklar için mutfak deneyim ünitesi
Başta zihinsel ve görme engelli çocuklar olmak üzere tüm engelli çocuklara günlük yaşamlarını bağımsız sürdürmeleri için şart olan basit yemek hazırlama, mutfak kullanım eğitimleri verilecek olan ünite.
6. Psikoterapi
Hem engellinin hem de engelliye bakım veren kişinin faydalanabileceği psikoterapi seansları ile sorunlarla başa çıkabilme kolaylığı sağlanarak bilimsel bir disiplin süreci amaçlanmaktadır.
7. Engelli çocuk – anne eğitim banyosu / Kadın Hamamı
Kadınlar ve çocuklara özel engelli çocuğu olan annelerin çocuklarını eğitmen eşliğinde banyo yaptırabilecekleri ünite, ayrıca bu alanda engelli/engelli yakını kadınlara özel bir kafeterya(sosyete kahvesi) ve kuaför bulunmaktadır.
8. Yerinde olsam deneyim ünitesi – Müze
Tarihi niteliği olan ortez – protezlerin replika veya asıllarının yanında teknolojik olarak ileri nitelikli kimi ortez – protezlerin sergilendiği ampute olan veya olmayan herkesin özel tasarlanmış alanda ortez – protezleri deneyimleyeceği bir ünite.
9. Sanal uğraşı alanı
Sanal ekipmanlarla rehabilitasyon, beceri öğrenimi ve oyun aktivitelerinin yapılacağı, sanal zeka geliştirici aktivitelerin uygulanabileceği mekandır.
10. Teknoloji Keşif ve Atölye çalışmaları alanı
Dene-yap öğren tarzında teknoloji ile bağlantılı olarak çocukların bilimsel ufuklarının açılmasına yönelik uygulama alanının engelli çocuklara özel tasarlanmış hali.
11. Heykel – Kil – Origami – Mozaik uğraşı alanı
Sanatla terapinin uygulama alanı. Halen FEV Gaziantep Engelli Akademisi’nde sürdürülmekte olan faaliyetlerin Hatay’a transferi niteliğindedir.
12. Sosyete kahvesi
Yaşam merkezini ziyaret eden herkesin sosyalleşip kaliteli zaman geçirebilmelerine olanak sağlanacak mekan.
13. Sinema – Tiyatro – Drama Alanı
Depremin psikolojik etkilerini azaltmaya yönelik psiko – drama eğitimleri dahil olmak üzere temel sanat eğitimleri ve uygulamalarına imkan tanıyan ünite.